Tilbage

AGERNSMÅKAGER AGERN-FRIKADELLER KVÆDEBRØD  
BLOMMEKOMPOT ÆBLECREME ÆBLEKAGE MED KANEL ÆBLE-CHUTNEY
ÆBLESTANG MED NØDDEDRYS BLØD ÆBLECREME    

 

 

 

 

 

AGERNSMÅKAGER

HUSK AT KOGE AGERN FØR DE KAN BRUGES TIL MAD !!!

 

100 g. smør

100 g. sukker

125 g. hvedemel

1 spsk. agernmel

1 tsk. Vanillie

Smørret smeltes over vandbad og der irøres sukker, hvedemel, agernmel og vanilliesukker. Når dejen er æltet godt sammen trilles den til en pølse der skæres i små skiver. Småkagerne kan drysses med groft knuste agern og pensles med æggehvide. Bages i ovn ved 225* C i 5-6 minutter.

 

 

 

TIL Top

 

 

AGERN-FRIKADELLER

HUSK AT KOGE AGERN FØR DE KAN BRUGES TIL MAD !!!

1 dl. kogte knuste agern

4 æg

1 tsk. merian

1 tsk. havsalt

2 sps k. hvedemel

1 dl. fintrevne gulerødder

2 kogte, mosede kartofler

1 spsk. fløde

Rør de forskellige dele sammen og kom evt. 1 lille hakket løg eller 1 fed hvidløg i farsen. Farsen skal være lind og sammenhængende. Steg agern-frikadellerne i hed olie på en pande 2-3 minutter på hver side.

TIL Top

 

K V Æ D E B R Ø D.

1 kg. kvæder

1 ¼ l vand

Koges under låg i 45 minutter

HUSK!! Kogevandet gemmes.

Skrælles / pilles og kernehus fjernes.

Frugtstykkerne koges i 4 dl af kogevandet

i ca. 20 min. eller til de er møre.

Purér massen med en stavblender.

800 g melis pr. liter puré

2 stk. citroners saft

1 tsk. atamon

Bland melis og citronsaft i

Koges igen ved svag varme og uden låg

i ca. 60 minutter til den er rød.

Omrøres jævnligt for ikke at brænde på.

Hæld mosen i braddepande eller anden form

beklædt med bagepapir. Melis drysses på.

Stilles til tørring i stuetemperatur i 8 dage.

Vendes hver dag på sukkerstrøet bagepapir,

så den tørrer på begge sider.

Når den er tør og "gummiagtig" skæres den

Ud i firkanter, trekanter, stænger eller andet.

Pynt af perlesukker eller almindelig sukker.

Skal de være ekstra lækre, kan de dyppes i

smeltet chokolade.

Kvædebrød er en rigtig gammel form for slik. Den laves ikke

ret meget mere selv om det er en sjov og spændende julegodte.

Som kan nydes på ligefod med pebernødder og moderne konfekt.

TIL Top

BLOMMEKOMPOT

Ingredienser : Fremgangsmåde :
   
   

500 gram modne blommer.

200 g  lyst rørsukker

½  stang vanilje

Blommerne halveres og stenene fjernes. 

Vaniliestangen flækkes og kornene skrabes ud.

Alle ingredienser kommes i en gryde og bringes i kog.

Alt blendes.

Koges hurtigt op og kompotten koger ind i ca. 10 min

Tilsæt 1 dessertskefuld atamon

Hældes på helt rene glas og sæt straks låget på.

Tilsætter du ikke atamon, kan kompotten kun holde sig ca. 1 uge i køleskab

 

TIL Top

ÆBLECREME

Ingredienser : Fremgangsmåde :
   
   

500 g. Æbler

2½ dl. Æblecider

1 dl. Sukker

½ dl. Brun farin

Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær æblerne i skiver.

Bring æbleskiverne og cideren i kog i en lille gryde.

Skru ned for varmen, læg låg på og lad æbleblandingen simre i 10 min. eller til æblerne er meget møre.

Si blandingen gennem et dørslag og hæld den tilbage i gryden. Rør sukker og farin sammen med æbleblandingen og lad det simre i gryden i 2 timer. Husk at røre af og til.

Hæld blandingen i rensede syltetøjsglas og lad den afkøle i køleskabet eller fryseren, hvis det skal gå hurtigt.

TIL Top

ÆBLEKAGE MED KANEL

 

Ingredienser : Fremgangsmåde :
   
   

3-4 søde æbler

2 æg

250 g. sukker

500 g. mel

3 tsk. Bagepulver

1 tsk. kanel

1 tsk. vaniliesukker

200 g. smør/margarine

3 dl. mælk

æg og sukker piskes til æggesnaps

alt det tørre røres i.

margarine og mælk røres i skiftevis

dæk med æblebåde

drys med sukker og kanel

Bag 60 min. Ved 175 grader

TIL Top

Æblechutney (Opskrift fra AnneMad af Anne Hjernøe)

Æblechutney passer fantastisk godt til det meste af det indiske mad og vil derfor også være en god følgesvend til stegte, krydrede ris, lam i karry og til mange andre gode krydderede retter. 

 

Til to glas bruges:

2 løg, skåret i tynde både

Olie

500 g æbler med skræl, skåret i både

10 tørrede figner. Klippet i tynde strimler

3-4 stænger hel kanel

12 kardemommekapsler

8 hele stjerneanis

1 ½ -2 dl æblecidereddike

300 g rørsukker

Steg løgene klare og gennemsigtige i lidt olie i en gryde. Tilsæt derefter æbler, figner og krydderier. Lad det stege ca 4-5 minutter. Hæld eddike og sukker på og lad det hele koge til konsistensen er god og tyk.

Spis chutney sammen med syltede løg  og pandestegte papadoms (indiske brød).

 

Velbekomme.

TIL Top

ÆBLESTANG MED NØDDEDRYS

 

Ingredienser : Fremgangsmåde :
   
50 g gær
3 dl. kold mælk
1 æg
150 g margarine
2 spsk. melis
500-600 g mel
 
FYLD:
Plantemargarine i ca 2 mm tynde skiver
melis og kanel
æbler i ca. 3-4 mm tynde skiver

PYNT
Melis og hakkede nødder

 
Opløs gæren i de 2 spsk. melis.
Kom lidt af den kolde mælk i den smeltede margarine (så den ikke er for varm til gæren)
Mælk og margarine og æg kommes i.
Tilsæt ca. 500 g af melet og rør det sammen. Resten af melet tilsættes lidt ad gangen. Drys mel på bordet og held dejmassen ud derpå. Ælt gerne det sidste mel ind i dejen med hænderne til dejen er passende stiv, så den ikke hænger i hænderne, men stadig blød.
Drys lidt mel på bordet og med en kagerulle rulles dejen ud i en størrelse af ca. 50 x 60 cm.
Deles i to på langs.
Fyldet lægges på midten. Først margarinen i skiver.
Så drys lidt sukker og kanel på.
Derefter lægges æblerne på. Må gerne lappe lidt over.
Drys igen med sukker og kanel.
Siderne skæres i ca. 2 cm brede strimler og disse flettes over fyldet.
PYNT:
Pensles med æg eller vand og sukker og hakkede nødder drysses på.
Bages ved 200 grader i ca. 15 minutter.
Nydes til en kop varm chokolade, te eller kaffe.
Velbekomme

 

TIL Top

BLØD ÆBLECREME.

 

Ingredienser : Fremgangsmåde :
   
1,8 kg.  pæne æbler med god smag.
3½ dl.   æblecider
1,4 kg.  sukker
1 tsk. stødt kanel
1 dessertsk. atamon (kan undlades hvis cremen ikke skal holde sig i længere tid)


 
Æblerne vaskes, skæres i kvarte og kernehuset fjernes.
Æblestykkerne kommes i en gryde sammen med æblecider.
Koger til æblerne er helt møre, og æblemassen blendes.
Sukker og stødt kanel tilsættes og der røres til sukkeret er helt opløst.
Æblemosen koger videre til den er passende stiv. Kom en lille smule på en underkop og hvis det stivner lidt
er æblecremen færdig. Tilsæt evt. lidt atamon. Cremen er klar til at komme på helt rene glas som straks lukkes til.
Æblecremen bliver ikke ringere af at stå en tid, inden den f. eks.smøres på en god bolle, gerne grov, på knækbrød eller som fyld i en gærkage. Se opskriften på ÆBLESTANG MED NØDDEDRYS

TIL Top